wypieki halloweenowe

Faworki – bajeczny smak według starej receptury

Faworki, chruściki, kreple… Nazw jest wiele, ale smak jeden i niepowtarzalny. Szczególnie, kiedy wydobywa się go w oparciu o wyjątkową recepturę i z najlepszych składników. W Cukierni Bajka pieczemy i smażymy pysznie mniejsze oraz większe smakołyki, jednak to faworki są jednymi z ulubionych wśród klientów. Możemy śmiało nazwać je naszą specjalnością!

Posmakuj i zakochaj się w smaku!

Faworki to tradycyjne, chrupkie i słodkie ciastka, znane nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech i na Litwie. Mają charakterystyczny, oryginalny kształt kokardki, a zajadamy się nimi przede wszystkim w karnawale i na tłusty czwartek. Posypane cukrem pudrem, smakują nieziemsko i praktycznie nie ma osób, które nie ceniłyby sobie ich smaku.

Jednak idealny smak faworków można osiągnąć tylko dzięki sprawdzonym, odpowiednio dobranym składnikom oraz doskonałej recepturze. W Bajce mamy jedno i drugie, a nasz przepis ma tak wiele lat, że sami nie jesteśmy w stanie wskazać daty jego powstania. Receptura jest bardzo bogata – opiera się na żółtkach jaj, spirytusie i maśle, a faworki smażone są tak, jak Pan Bóg przykazał, czyli na tłuściutkim smalczyku. O to, aby smak i konsystencja naszych chruścików były jak najlepsze, dbają doświadczeni twórcy najlepszych słodkości.

Spróbujesz?

Wszystko to sprawia, że wyciągamy z gorącego tłuszczu ciastka wyjątkowo smaczne, które są znane w całej Warszawie. Zachęcamy do ich skosztowania i gwarantujemy, że już po pierwszym chrupnięciu zakochasz się w nich bez pamięci!